Vlaardingse loodgieter al bijna een jaar onder vuur, een overzicht

Al bijna een jaar is een Vlaardingse loodgieter het doelwit van aanslagen. Zowel zijn huizen, bedrijfspanden en auto’s worden getroffen door explosies. Tot frustratie van de autoriteiten die ondanks de inzet van camera’s, drones, particuliere beveiligers en arrestaties, van vaak jonge verdachten, het niet lukt om de geweldsgolf een halt toe te roepen.

 

Over de reden van de aanslagen wordt veel gespeculeerd, maar de politie wil niet officieel zeggen waarom de loodgieter doelwit is. Hij en zijn gezin zitten inmiddels ondergedoken.

 

De reeks aanslagen begint in april, als er in de nacht van 3 op 4 april een explosief afgaat bij een pick-uptruck in de Gretha Hofstralaan in Vlaardingen. Een paar dagen later, in de nacht van 7 op 8 april, raakt opnieuw een pick-uptruck van de loodgieter zwaar beschadigd door een explosie. De auto staat geparkeerd bij zijn bedrijfspand in de Koninginnestraat.

 

Het is daarna even stil, maar op 5 december wordt die stilte doorbroken met een explosie in de Oosterdwarsstraat in Vlaardingen. Waarschijnlijk is de loodgieter het doelwit, maar de daders pakken het verkeerde pand. Dat ligt in de buurt van het eigenlijke doelwit en heeft dezelfde kenmerken, zoals camera’s aan de gevel en een garagedeur naast de voordeur.
Drie dagen later, op 8 december is het wel raak bij het bedrijfspand van de loodgieter.

 

Een dag later wordt ook het huis van de loodgieter op de korrel genomen als voor de deur een verdacht pakketje wordt achtergelaten bij de woning op de Gretha Hofstralaan. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie moet er aan te pas komen om het pakket veilig te stellen en op een rustige plek tot ontploffing te brengen.

 

Op 12 december is het huis, dat inmiddels samen met de andere panden van de loodgieter gesloten is door de burgemeester, opnieuw doelwit als er een explosief afgaat. Kort na de klap weet de politie een 26-jarige Rotterdammer aan te houden. Ook wordt later een jongen van 17 jaar aangehouden.

 

De aanhoudingen zijn voor de aanslagplegers geen reden om te stoppen, zo lijkt. Want een dag later wordt de garagedeur van een pand aan de Wilhelminastraat opgeblazen. Zelfs beveiligers die verderop in de straat staan om de panden in de gaten houden weten een nieuwe explosie niet te voorkomen. Vrijdag 15 decemer volgt de achtste aanslag. Het is de tweede keer dat het bedrijfspand in de Koninginnstraat getroffen wordt.

 

De explosies zorgen voor angst, woede en ongerustheid bij autoriteiten en omwonenden. In een ultieme poging om de plegers van de aanslagen op andere gedachten te brengen hebben kinderen uit de buurt, op een van de getroffen panden tekeningen opgehangen. Met de tekst ‘stop de bommen’, doen ze een beroep op de daders om de aanslagen te stoppen. Of het zal helpen is nog maar de vraag.