Demonstranten leggen deel Rotterdamse haven plat

Na de blokkades op het Weena en Hofplein in het centrum van Rotterdam heeft Extinction Rebellion ook de Rotterdamse haven platgelegd. Tientallen actievoerders zitten op de weg met hun handen in vaten aan elkaar vastgeketend, ook hebben enkele zich vastgeketend aan het spoor. De actie is met name gericht op kolencentrale Onyx en logistiek dienstverlener EMO. Door de blokkades bij deze bedrijven ondervinden omliggende bedrijven ook hinder. De Technische Eenheid van de politie is ter plaatse, echter wordt er op dit moment nog niet ingegrepen.

 

Vandaag moet de grote afsluiter worden van de actieweek “Rebellie tegen de fossiele industrie”. De afgelopen week hielden zij al een Walk of Resistance in de straten van Rotterdam, een bezetting bij de BP Raffinaderij en diverse bannerdrops op o.a. Shell Pernis.

 

Update:

Rond 16:00 uur beëindigde burgemeester Aboutaleb de demonstratie, de politie vorderde de demonstranten het gebied te verlaten. Toen zij hier geen gehoor aangaven is de Technische Eenheid van de politie begonnen met het loshalen van de demonstranten. Dit heeft ruim 3 uur geduurd, verschillende actievoerders zaten met hun handen in vaten waarin beton was gegoten, andere hadden zichzelf vastgelijmd. Uiteindelijk werden tientallen leden van Extinction Rebellion aangehouden. Onder begeleiding van de Mobiele Eenheid werden zij met RET bussen afgevoerd naar het politiebureau.