Opnieuw groep uithalers aangehouden na klopjacht in Rotterdamse haven (video)

Op de Maasvlakte in de Rotterdamse haven is na een urenlange klopjacht voor de vierde nacht op rij een groep uithalers aangehouden. De groep bestond uit zeker tien mannen, onder wie een aantal Belgen. Enkelen droegen bivakmutsen.

 

Nadat de politie rond 23.20 uur twee uithalers had aangehouden op de Missouriweg probeerde de rest van de groep te ontkomen en had zich verstopt onder een vrachttrein even verderop. Daarop ontstond een klopjacht op het haventerrein en op het terrein van een kolen overslagbedrijf.

 

Hierbij werden verschillende drones ingezet en tussen de tien en twintig voertuigen van politie, Douane en het Team Bijzondere Bijstand (TBB) van de Douane.

 

Uithalers worden door criminele organisaties ingezet om drugs uit containers te halen. Bijna altijd gaat het om cocaïne. Sinds het begin van het nieuwe jaar zijn bijna iedere nacht uithalers betrapt in de Rotterdamse haven.

 

Zo werden in de nacht van donderdag op vrijdag op een haventerrein 19 uithalers aangehouden, onder wie zes minderjarigen. De jongste was 14 jaar. Ook werd de eerste vrouwelijk uithaler opgepakt, een 18-jarige Rotterdamse. De groep werd aangehouden in een lege container. Een 51-jarige vrachtwagenchauffeur uit Bosnie is ook aangehouden.

 

Ook in de twee nachten daarvoor werden uithalers betrapt. Zo leidde de enkelband van een 16-jarige Rotterdammer tot zijn arrestatie, die van een 17-jarige Delftenaar en een 19-jarige Belg. De groep werd in de nacht van 3 op 4 januari aangehouden op een terminal op de Maasvlakte.

 

In de nacht eerder troffen douaniers vier uithalers aan. Het ging om drie Belgen van 14, 15 en 19 jaar oud. En een 17-jarige jongen uit Landsmeer. Zij zijn overgedragen aan de politie.