Chaos en aanhoudingen bij avondklokrellen Rotterdam-Zuid (video)

De afgelopen twee dagen zijn er naar aanleiding van de invoering van de avondklok in diverse plaatsen in Nederland rellen geweest. Via diverse social media kanalen werd er opgeroepen om ook in Rotterdam te gaan rellen. Zo werd er onder andere opgeroepen om te verzamelen op het Kruisplein en op de Beijerlandselaan.

 

Kruisplein

Tientallen jongeren verzamelden maandagmiddag even na 17:00 uur op het Kruisplein in Rotterdam. Een deel van de aanwezigen werd door de politie gecontroleerd op hun persoonsgegevens. Op het Kruisplein en in de directe omgeving zijn meerdere aanhoudingen verricht. Ook werden er veel bekeuringen uitgeschreven voor samenscholing. De Mobiele Eenheid was zichtbaar aanwezig en stond stand-by.

 

Rotterdam-Zuid

Op de Groene Hilledijk en Beijerlandselaan op Rotterdam-Zuid is de Mobiele Eenheid bekogeld met stenen en vuurwerk. Door de aanwezige jongeren werden ook stoeptegels uit de grond getrokken. De Mobiele Eenheid heeft meerdere charges uitgevoerd. Ook is het waterkanon ingezet. Steeds meer jongeren hielden zich op in de omgeving van de Beijerlandselaan. Uiteindelijk heeft de politie ook traangas in moeten zetten. Het was lange tijd erg onrustig, er werden meerdere aanhoudingen verricht.

 

Plunderingen en vernielingen

Tientallen winkels moesten het op de Beijerlandselaan en omgeving ontgelden. Ruiten werden ingegooid en winkels geplunderd. Onder meer de Dirk van den Broek aan de Beijerlandse Passage was doel van de plunderaars. Ook werden diverse auto’s en vuilcontainers in brand gestoken en moest ook terrasmeubilair het ontgelden. Ook van Juwelier Juwelrybox aan de Groene Hilledijk is weinig meer over. Samir, de man van de eigenaresse, neemt de schade op. Er is voor zeker tienduizenden euro’s aan sieraden en horloges meegenomen tijdens de avondklokrellen. Ook andere ondernemers namen hun schade op en dichtten hun panden af. De politie heeft laten weten dat er tot nu toe ruim vijftig aanhoudingen zijn verricht, meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

 

Noodbevel

Burgemeester Aboutaleb heeft een noodbevel afgekondigd voor Boulevard-Zuid en omgeving. Iedereen die op of bij de Groene Hilledijk en Beijerlandselaan aanwezig is, moet zich daar verwijderen en wegblijven. Het noodbevel is later op de avond uitgebreid naar de gehele wijk Bloemhof en blijft tot dinsdagochtend 04:30 uur van kracht. Pas na middernacht keerde de rust terug in Rotterdam-Feijenoord.