Bergingsoperatie gecrashte metro Spijkenisse in volle gang

Momenteel is men in Spijkenisse druk bezig met de voorbereidende werkzaamheden om de eerder gecrashte metro te bergen. Met snijbranders wordt het hangende deel dat op de walvisstaart rust losgesneden van het deel dat nog op het spoor staat. Twee grote hijskranen moeten ervoor zorgen dat het hangende metrostel veilig geborgen kan worden en niet in het water valt. Uit voorzorg is de omgeving ruim afgezet en zijn er twee woningen ontruimd.

 

Naar verwachting zal na het middaguur begonnen worden met het naar beneden halen van het voorste deel van het metrostel. De wind speelt hierin een belangrijke factor. Gedurende de operatie zullen er diverse inspecties plaatsvinden.

 

Update 16:30 uur

Al sinds vanmorgen 07:00 uur is men druk bezig om de metro te bergen. Met snijbranders wordt geprobeerd de twee delen van elkaar te scheiden Ook hebben de kraanmachinisten geprobeerd de twee metrodelen van elkaar los te wrikken. Tot op heden is dit nog niet gelukt. Hierdoor loopt het bergen van het metrostel vertraging op en zal de operatie nog uren in beslag nemen. Volgens de woordvoerder van de veiligheidsregio wordt er doorgegaan tot het metrostel beneden staat. De bergingsoperatie trekt veel publiek ondanks herhaalde oproepen van burgemeester Foort van Oosten om niet te komen kijken.

 

Update 18:30 uur

Tegen de verwachting in is het toch gelukt om de twee metrodelen nog voor de avond van elkaar te scheiden. Omstreeks 17:30 uur kwamen de delen los van elkaar, daarna kon het voorste deel snel op de grond gezet worden. Nu het metrostel op de grond staat kan het onderzoek naar de toedracht van het incident beginnen.

.