NLMARSOF traint in Hoek van Holland met jetpacks voor Port Defender

Het M-Squadron van de NLMARSOF heeft maandag in Hoek van Holland getraind met jetpacks. De operators deden dat ter voorbereiding voor Port Defender. Een jaarlijkse anti-terreuroefening in de Rotterdamse haven, die drie dagen duurt.

 

De jetpack, die officieel fly-suit heet, wordt aangedreven door straalmotoren van duizend pk op de rug en handen van de operator. Met de fly-suit kunnen de leden van een speciale eenheid makkelijk vanaf een snelle motorboot een groter schip enteren.

 

Port Defender start op maandag 15 april en duurt tot en met woensdag de 17e. De oefening is bedoeld om samenwerking tussen verschillende diensten te trainen. Aan de oefening doen meerdere disciplines mee zoals de Dienst Speciale Interventies (DSI) van de politie en de Netherlands Special Operations Force (NLMARSOF) van Defensie. Ook wordt er gevlogen door de Koninklijke Luchtmacht en de politie.

 

Tijdens Port Defender worden verschillende scenario’s getraind. Zo werd bij de vorige editie de gijzeling door terroristen van een ferry op de Noordzee nagespeeld, de kaping van een Noors schip en een vermoedelijke aanslag op een gasterminal op de Tweede Maasvlakte.