Oudste olifant van Nederland Irma overleden in Diergaarde Blijdorp

Irma, de oudste olifant van Nederland is zondagavond overleden in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. De dierentuin heeft de 53-jarige vrouwtjesolifant in laten slapen omdat haar gezondheid de laatste tijd steeds slechter werd. 48 jaar geleden, een dag voor haar vijfde verjaardag, kwam ze vanuit Kopenhagen naar de Rotterdamse dierentuin om daar de rest van haar leven te blijven wonen.

 

Irma groeide uit tot een bekend gezicht van Blijdorp, makkelijk te herkennen aan haar oren, waarvan de bovenkant naar binnen was gevouwen. En aan het feit dat ze niet stil kon staan maar altijd heen en weer wiegde. Een kwaal die ze over had gehouden aan de jaren dat ze aan de ketting stond.

 

In 1984 zette Irma als eerste olifant in een Nederlandse dierentuin een gezonde jonge olifant op de wereld, dochter Bernhardine. En er volgden nog vijf kinderen. Vier van Irma’s kinderen zijn nog in leven. Haar jongste dochter Bangka woont nog altijd bij haar in Blijdorp.

 

In 1999 werd Irma voor het eerst oma. In totaal kreeg ze veertien kleinkinderen, waarvan er nog twaalf in leven zijn. Vijftien jaar later in, 2014 werd Irma ook overgrootmoeder. In totaal had ze vier achterkleinkinderen.

 

Als oudste, was Irma de onbetwiste leider van de olifantenkudde in Blijdorp. Ze zorgde voor de orde binnen de groep en lette op de kleintjes. De laatste jaren deed ze het wat rustiger aan en was ze wat meer op de achtergrond.

 

De hoge leeftijd die Irma heeft bereikt is uitzonderlijk. Normaal worden olifanten niet ouder dan vijftig. Met haar 53 jaar was Irma in mensenjaren, hoogbejaard.

 

Na haar overlijden hebben de andere olifanten afscheid van haar kunnen nemen. Irma is inmiddels overgebracht naar Utrecht, daar wordt aan de universiteit autopsie op haar gedaan.

 

Deze foto’s van Irma zijn zondag gemaakt, enkele uren voor haar overlijden.