Zes doden nadat vrachtwagen inrijdt op buurtbarbecue Nieuw-Beijerland

Een vrachtwagen is zaterdagavond op de Zuidzijdsedijk in Nieuw-Beijerland van de weg geraakt en ingereden op een buurtbarbecue die beneden aan de dijk gaande was. Bij het tragische ongeval kwamen 6 personen en een ongeboren baby om het leven, nog eens 7 personen liggen (zwaar)gewond in het ziekenhuis.

 

Het is zaterdagavond even na 18:00 uur als bij de meldkamer van de politie de melding van het ongeval binnenkomt. Een vrachtwagen met Spaans kenteken is vanaf de dijk vol ingereden op een buurtbarbecue van IJsclub de Kom Zuidzijde. Hulpverleners komen massaal ter plaatse om slachtoffers medische hulp te verlenen, enkele slachtoffers zijn dan al op eigen gelegenheid naar het ziekenhuis gegaan. Al snel wordt duidelijk dat er ook dodelijke slachtoffers te betreuren zijn, maar het exacte aantal kan nog niet worden genoemd, omdat zij nog onder het voertuig liggen. Het onderzoek en het bergen van het voertuig duurden tot diep in de nacht.

 
Tekst gaat verder onder de foto’s.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zondag wordt duidelijk dat er zeker 6 personen en een ongeboren baby van 8 maanden om het leven zijn gekomen. De slachtoffers zijn een 28-jarige vrouw en 41-jarige man uit Goudswaard, een 32-jarige vrouw uit Oud-Beijerland, een vrouw van 75 en twee mannen van 50 en 62 jaar uit Zuid-Beijerland. Drie van de dodelijke slachtoffers komen uit een familie. Het betreft een moeder, zoon en zwangere schoondochter. Op dit moment liggen nog 7 slachtoffers in het ziekenhuis, een van de slachtoffers verkeerd in kritieke toestand. Onder deze slachtoffers bevinden zich ook kinderen.

 

Rody (34) is een van de slachtoffers van het drama. Samen met zijn gezin was hij gister aanwezig bij de barbecue. Zijn vrouw en dochter liggen nog in het ziekenhuis, zelf mocht hij deze ochtend het ziekenhuis verlaten en is hij rechtstreeks naar de plek des onheils gekomen. Hier praat hij met buurtbewoners en de pers na over wat zich hier heeft afgespeeld. Ook waarnemend burgemeester Charlie Aptroot van de gemeente Hoeksche Waard, waar Nieuw-Beijerland onder valt, was aanwezig om zijn steun te betuigen aan de dorpsbewoners en om de pers te woord te staan.

 
Tekst gaat verder onder de foto’s.
 

 

 

 

 

In de loop van de dag kwamen dorpsbewoners hun steun betuigen en lagen zij bloemen neer. Medewerkers van de gemeente hebben de bloemen naar de overzijde van de weg verplaatst waar inmiddels een gedenkplek is ingericht. Aan het eind van de middag is voor de betrokkenen een bijeenkomst georganiseerd en is hen slachtofferhulp aangeboden.

 
Tekst gaat verder onder de foto’s.
 

 

 

 

 

Bij het gemeentehuis hangt de vlag uit respect voor de slachtoffers halfstok. Zondagavond werd hier een persconferentie gehouden. Waarnemend burgemeester Charlie Aptroot, plaatsvervangend districtschef Zuid-Holland Zuid Kini Homan en hoofdofficier van justitie Hugo Hillenaar gaven de laatste stand van zaken en beantwoorden de vragen van de aanwezige pers. Zij lieten weten dat de 46-jarige Spaanse chauffeur in verzekering is gesteld hangende het onderzoek. Momenteel wacht men nog op de uitslagen van het bloedonderzoek waaruit moet blijken of de verdachte verdovende middelen en/of medicatie tot zich had genomen ten tijde van het ongeval, vooralsnog lijkt dit niet het geval. Wel is bekend dat de chauffeur niet onder invloed was van alcohol. De rol van de bestelbus, waar eerder een burgernetmelding voor werd verzonden, wordt nog onderzocht. De bestuurder heeft inmiddels een verklaring afgelegd, maar men wil hier verder nog geen uitspraken over doen.