Grote chaos bij demonstratie Coolsingel Rotterdam (video)

De demonstratie tegen coronamaatregelen in Rotterdam is vrijdagavond volledig uit de hand gelopen. Demonstranten verzamelden zicht rond 20:00 uur op de Coolsingel, omdat zij zich niet kunnen vinden in het 2G beleid en het landelijk vuurwerkverbod dat vrijdag werd afgekondigd. Al snel sloeg de sfeer om en werd er zwaar vuurwerk afgestoken. Ook de politie moest het ontgelden, agenten werden bekogeld en politieauto’s werden vernield en in brand gestoken. Naast de vernielingen en brandstichtingen zijn zeker zes wagens ook compleet geplunderd. Overal in het centrum werden scooters in brand gestoken. De brandweer heeft zich tijdelijk terug moeten trekken, omdat de situatie het niet toeliet een bluspoging te doen.

 

De politie laat weten diverse waarschuwingsschoten en gerichte schoten gelost te hebben waarbij ook gewonden zijn gevallen. Er zijn zeven gewonden gevallen aan de kant van de demonstranten, twee van hen werden door kogels geraakt en liggen nog in het ziekenhuis. Ook aan de kant van de politie zijn gewonden gevallen. Een agent raakte dermate gewond aan zijn been dat hij moest worden opgenomen in het ziekenhuis. Talloze politiemensen liepen door de belaging van stenen en vuurwerk lichte verwondingen en gehoorschade op. Tijdens de rellen werden op diverse plekken in het centrum meldingen gedaan van schietpartijen. Op de Bulgersteyn lagen meerdere hulzen op de grond.

 

Tijdens de rellen zijn ook diverse winkelruiten gesneuveld van onder andere de Beijenkorf en de Mediamarkt. Ook werd gepoogd winkels te plunderen. De Mobiele Eenheid had haar handen vol aan de relschoppers. Met behulp van twee waterwerpers werd geprobeerd de relschoppers weg te drijven. In totaal werden zo’n 400 agenten ingezet tijdens deze explosie van geweld. Inmiddels zijn er 51 relschoppers aangehouden, de politie sluit niet uit dat het hier bij blijft.

 

De burgemeester heeft voor het gebied Rotterdam Centrum een noodbevel afgegeven. Het bevel geldt tot zaterdag 04:30 uur. Alle gemeentelijke garages in het centrum van Rotterdam zijn in verband met de ongeregeldheden tijdelijk afgesloten. Ook het treinverkeer rondom Rotterdam Centraal en Blaak heeft enige tijd stil gelegen, de stations waren afgesloten. Tot diep in de nacht was er nog veel politie en Mobiele Eenheid op de been om de situatie goed in de gaten te houden.

 

Video: