Tiental “uithalers” aangehouden nabij containerterminal Maasvlakte Rotterdam

De politie heeft gisteravond in samenwerking met de douane 12 verdachten aangehouden nabij een containerterminal op de Missouriweg in de Rotterdamse haven. Volgens de politiewoordvoerder zijn de mannen aangehouden omdat zij langs het hek van een containerterminal liepen. Het vermoeden bestaat dat de verdachten zich op het haventerrein bevonden om verdovende middelen uit containers te halen en over te hevelen naar zogeheten “veilige” containers zodat deze zonder verdere controle de terminal zouden kunnen verlaten.

 

Er worden ook steeds vaker zogeheten “hotelcontainers” aangetroffen op de terminals, de containers zijn voorzien van slaapzakken, powerbanks, eten en drinken. In deze containers verblijven de uithalers soms enkele dagen om hun kans af te wachten tot dat ze ongezien de drugs van de ene naar de andere container kunnen verplaatsen.

 

In de 24 uur voor de aanhoudingen werden er door de douane twee partijen cocaïne onderschept. De eerste partij bestond uit 470 kilo en zat verstopt in een container geladen met kleding en was afkomstig uit Guatemala. De tweede partij bestond uit 712 kilo en was eveneens afkomstig uit Guatemala.

 

Ook heeft de politie met een speurhond nog gezocht op het betreffende haventerrein om er zeker van te zijn dat er geen ongenode gasten meer aanwezig waren. Voor zover bekend werd er niemand meer aangetroffen. De aangehouden verdachten van gisteravond zitten i.v.m. het onderzoek nog vast. Onduidelijk is nog of zij zich daadwerkelijk op verboden terrein hebben begeven.