Onderschepte cokevangst Antwerpen leidt tot ernstige geweldsincidenten Nederland

Wanneer op donderdag 5 augustus de 56-jarige Hoofddorper wordt ontvoerd in het Noord-Hollandse Cruquius tast de politie volledig in het duister over het motief van deze ontvoering. Later die week blijkt de ontvoering te maken te hebben met een onderschepte partij cocaïne van 1899 kilo in de Antwerpse Haven op 28 juli. Echter heeft de dan nog steeds spoorloze 56-jarige Hoofddorper geen link met drugssmokkel en wordt duidelijk dat het om een vergisontvoering gaat. De man wordt uiteindelijk in de nacht van woensdag 11 op donderdag 12 augustus in Delft uit een auto gezet. Een dag eerder heeft er dan al een poging tot brandstichting plaatsgevonden bij een bedrijfspand aan de Kreekweg in Zwijndrecht. Later wordt bekend dat er daarvoor ook al dreigbrieven bezorgd zijn bij verschillende adressen in Alblasserdam, Zwijndrecht en Hendrik Ido Ambacht en dat het mogelijke subject van de vergisontvoering zich bij de politie heeft gemeld.

 

Onderstaand de foto van het afgebrande pand aan de Kreekweg in Zwijndrecht.

 

Het blijkt om Alex. R. te gaan, de vriendin van de man blijkt meerdere bedrijven op het adres aan de Kreekweg in Zwijndrecht te hebben. Ondanks geplaatste politiecamera’s rijdt er in de nacht van vrijdag 13 op zaterdag 14 augustus een auto het bedrijfspand in, waarna er brand ontstaat en het tot de grond toe afbrandt. Van de daders ontbreekt ieder spoor, op camerabeelden wordt gezien dat een tweede voertuig hard wegrijdt nadat het voertuig het pand binnenreed. In de avond wordt een woning aan De Boezem in Alblasserdam gesloten, de woning staat op naam van de vriendin van Alex. R. De man zelf is woonachting in het Zwitserse Lachen. Later wordt ook de woning van de dochter van de vrouw aan de Merelstraat in Alblasserdam gesloten.

 

Onderstaand de foto van de woning aan De Boezem waar een explosief tot ontploffing werd gebracht

 

Het blijft dan ongeveer twee weken stil tot afgelopen weekend wanneer er een explosief ontploft aan De Boezem in Alblasserdam. De camera’s in de omgeving blijken op ingenieuze wijze uitgeschakeld te zijn door de criminelen, rondom de explosie hebben camera’s van o.a. deurbellen niets opgenomen en geven zij volgens bewoners zwart beeld weer. Ook op de Merelstraat wordt een explosief aangetroffen, deze is niet ontploft. Op de Tromplaan in Hendrik Ido Ambacht wordt de woning van een ander familielid beschoten. Ook deze woning was vanwege eerdere bedreigingen al gesloten. Op de Edisonweg in Alblasserdam wordt brand gesticht, het bedrijf Smeets Ferry lijkt niet het doelwit. Aan de achterzijde zit wel een pand dat gelinkt kan worden aan het doelwit van de vergisontvoering. Gezien politie en camerabewaking de criminelen niet afschrikt worden bij de woning aan De Boezem en bij het bedrijfspand aan de Edisonweg in Alblasserdam betonblokken geplaatst.

 

Onderstaand de foto van betonblokken die geplaatst zijn bij het pand aan de Edisonweg in Zwijndrecht

 

Deze week worden een 43-jarige vrouw uit Rotterdam en een 24-jarige man in Amsterdam aangehouden. Het vermoeden bestaat dat de vrouw een rol heeft gespeeld bij de eerder bezorgde dreigbrieven in Alblasserdam, Zwijndrecht en Hendrik Ido Ambacht. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij de explosie aan De Boezem en het plaatsen van een explosief aan de Merelstraat. De woning van de man is doorzocht en zijn auto is in beslag genomen.

 

Vandaag werd bekend dat er ook op een woning in de Gareelmakersdreef in Tholen een ernstige dreiging rust. Hier woont mevrouw M.I. Deze mevrouw heeft in het verleden samen met de vriendin van Alex een fietsenwinkel gehad. De vriendin van Alex heeft ook een fietsenwinkel gehad in België, op foto’s van deze winkel staan Alex. R en de man C.H. Deze man werd in het verleden veroordeeld voor witwassen en de uitvoer van xtc-pillen naar Zwitserland. Hij werd in hoger beroep veroordeeld tot 30 maanden celstraf. Ook moet deze man de staat ruim 300 duizend euro terugbetalen vanwege eerdere verdiensten uit criminele activiteiten. Zowel Alex als C.H. hebben beide een woning in het Zwitserse Lachen.

 

Onderstaand de foto van de woning in de Gareelmakersdreef in Tholen, Zeeland

 

Inmiddels zijn er nu acht personen in de zaak aangehouden. Op de avond van de ontvoering werden in Gouda al zes verdachten aangehouden, drie mannen van 22, 22 en 30 jaar uit Rotterdam, een 31-jarige man uit Zwijndrecht, een 33-jarige man uit Dordrecht en een 30-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Uit welke hoek de bedreigingen komen is nog onduidelijk. De politie werkt met een groot rechercheteam aan de zaak.