Honderden kilo’s cocaïne ontdekt in garagebedrijf Barendrecht

In een onderzoek naar facilitators hebben afgelopen dinsdag en woensdag meerdere invallen plaatsgevonden in woningen en bedrijfspanden in Rotterdam, Barendrecht, Alblasserdam, Mijnsheerenland, Heerjansdam en Hapert. Het ging hierbij om zeven woningen en zes bedrijfspanden. Naast ongeveer 400 kilo cocaïne, 1 miljoen aan contanten en meerdere vuurwapens, werden ook dure horloges, gegevensdragers, cryptotelefoons, computers, handelshoeveelheden wiet en hasj en voertuigen met verborgen ruimtes in beslag genomen. De burgemeester van Barendrecht sloot een bedrijfspand in zijn gemeente waar onder andere de grote hoeveelheid cocaïne is aangetroffen.

 

De Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid startte onder het gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie in februari van dit jaar het onderzoek onder de naam ‘26Zenne’. Door verkregen informatie uit eerder ontsleutelde zogenoemde ‘pretty good privacy-berichten’ zijn de verdachten in beeld gekomen en is besloten om naar hen een opsporingsonderzoek te starten.

 

Op dinsdag 31 augustus werd in Rotterdam de 55-jarige hoofdverdachte uit Mijnsheerenland aangehouden. Een dag later zijn in Alblasserdam, Rotterdam, Barendrecht en Hapert vijf verdachten aangehouden. De verdachten zijn vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris en zitten voorlopig vast. De mannen worden onder andere verdacht van handel en invoer van verdovende middelen, handel in vuurwapens en munitie en poging tot uitlokking van moord dan wel wederrechtelijke vrijheidsberoving. Eén van de mannen wordt verdacht van het met zijn computer illegaal binnentreden van computersystemen van logistieke bedrijven voor de invoer van drugs.