Misdaadverslaggever Peter R. de Vries overleden

Zojuist is bekend geworden dat de 64-jarige misdaadjournalist Peter R. de Vries is overleden aan zijn verwondingen. Dinsdag 6 juli werd hij even voor half acht van dichtbij neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam. Even daarvoor was hij nog te gast bij de live-uitzending van RTL Boulevard in de studio aan het Leidseplein, enkele meters van de Lange Leidsedwarsstraat.

 

Omstanders boden de zwaargewonde Peter R. de Vries direct hulp en belden de hulpdiensten. De misdaadverslaggever is op straat gereanimeerd en zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis. Bij het VUMC heeft de gehele avond een zwaarbewapende politie eenheid gestaan, of de Vries naar dit ziekenhuis gebracht is kon vanwege privacy redenen niet worden bevestigt.

 

Getuigen zagen na de schietpartij een man die zich uit de voeten maakte. Het zou gaan om een licht getinte kleine tengere man met een groene jas met camouflage vlekken en een zwarte pet. Het signalement van de man en zijn vluchtauto leidde uiteindelijk tot twee aanhoudingen op de A4. Op de snelweg ter hoogte van Leidschendam kon een voertuig worden klemgereden en werden de twee inzittenden aangehouden. Het gaat om de 21-jarige Delano G. uit Rotterdam en de 35-jarige Pool Kamil Pawel E. In Amsterdam-Oost werd een derde verdachte aangehouden op basis van het gegeven signalement, deze man is inmiddels geen verdachte meer in de zaak.

 

Sinds een jaar is de misdaadverslaggever de vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil. B. welke in het Marengo-proces getuigt tegen hoofdverdachte Redouan Taghi en zestien medeverdachten. Eerder werden ook de broer van Nabil. B. en zijn advocaat Derk Wiersum vermoord. De Vries gaf eerder aan op de dodenlijst te staan, maar Taghi ontkende dit. Een van de verdachten, Delano G., is een volle neef van het kopstuk Jaouad ‘Joey’ W. in het 26Koper proces, een moordbende van Ridouan Taghi.

 

Sinds 1991 is Peter R. de Vries al zelfstandig misdaadverslaggever, van 1995 tot en met 2012 had hij ook zijn eigen tv-programma “Peter R. de Vries misdaadverslaggever”. Hij beet zich vast in allerlei zaken, mede door hem kwamen onschuldig veroordeelden vrij, verdwenen daders achter de tralies en kregen vele families antwoorden op hun vragen. Bekende zaken waaraan de misdaadverslaggever heeft bijgedragen zijn Nicky Verstappen, Natalee Holloway en de Puttense moordzaak. Ook bracht hij wederom de cold-case zaak van Tanja Groen weer aan het licht, welke in 1993 op 18-jarige leeftijd vermist raakte. Ook stond Peter de zussen Astrid en Sonja bij in de zaak tegen hun broer Willem Holleeder. Daarnaast schreef de misdaadjournalist in totaal negen true-crime boeken. Het boek “De ontvoering van Alfred Heineken” werd het best verkochte misdaadboek van Nederland, er werden 500.000 exemplaren van verkocht.

 

De redactie van 010Fotograaf leeft mee met de nabestaanden en wenst hen veel sterkte toe.