Actievoerders aangehouden na bezetten zuivelfabriek Rotterdam

In alle vroegte verzamelden zo´n 30 activisten van Animal Rebellion en Extinction Rebellion zich op het terrein van Friesland Campina in de Spaanse Polder in Rotterdam. Gewapend met diverse spandoeken ketende ze zich vast aan elkaar en aan de grote zuivelsilo´s op het terrein. Met hun actie willen zij bereiken dat Friesland Campina overgaat op plantaardige melk. Volgens de activisten zijn zuivelbedrijven grote vervuilers als het gaat om de stikstof- en broeikasgasuitstoot van de melkkoeien.

 

Urenlange onderhandelingen tussen de politie en de actievoerders leidde tot niets en ook een gesprek met de directeur van Friesland Campina gaf de activisten geen genoegdoening. Na diverse vorderingen het terrein te verlaten van zowel het bedrijf als de politie bleven de demonstranten voet bij stuk houden.

 

Uiteindelijk hebben het Team Parate Eenheid en de Technische Eenheid van de politie omstreeks 14:00 uur de demonstranten losgeslepen. 15 actievoerders zijn opgepakt en verhoord. Ze hebben een boete gekregen voor huisvredebreuk en mochten ‘s-avonds weer naar huis.