Drugscriminelen geven zich steeds vaker uit als agent in de Rotterdamse haven

De Rotterdamse Zeehavenpolitie is samen met Transport en Logistiek Nederland (TLN) een actie begonnen. Vanwege de toenemende drugscriminaliteit in de haven worden vrachtwagens tot 15 december enkel nog door herkenbare politievoertuigen langs de kant van de weg gezet. Dit omdat het steeds vaker gebeurt dat criminelen zich voordoen als agent.

 

Op 1 oktober dit jaar stond de teller al op 33.000 kilo drugs dat werd onderschept, de totale hoeveelheid van 2019. In 2018 was dit een hoeveelheid van 22.000 kilo. Er wordt dus een forse toename van drugssmokkel gezien in de haven. Het gaat op jaarbasis om zo’n drie partijen per week.

 

Veelal worden de drugs tussen goederen gestopt in zeecontainers die op weg zijn naar bedrijven die helemaal niets met de smokkel te maken hebben. Voor de container het bedrijf waarvoor het bestemd is bereikt zullen de drugs er uitgehaald moeten worden. Steeds vaker wordt dit gedaan door zogenaamde uithalers die zich op de terminals begeven en de container openbreken. Ook worden partijen drugs op zee gedumpt, zodat deze later met een boot kunnen worden opgehaald.

 

Wanneer dit echter niet lukt gaan criminelen steeds vaker over tot gijzeling. Zij volgen een vrachtwagenchauffeur en zetten deze aan de kant van de weg of dwingen de chauffeur naar een plek te rijden waar de criminelen de container leeg kunnen halen. Criminelen gebruiken veelal een gewone auto met een blauwe zwaailamp en dragen bijvoorbeeld een hesje waar politie op staat.

 

Om die reden is de politie samen met TLN de actie gestart en delen zij onder de chauffeurs flyers uit om hen te waarschuwen. “Als je van een niet als politieauto herkenbaar voertuig een stopteken krijgt, bel dan eerst met 112. De meldkamer van de politie kan dan meteen een politiewagen sturen”, zegt de districtchef van de Zeehavenpolitie.