Man met fluit uit boom gehaald door arrestatieteam

Medewerkers van de gemeente Rotterdam hadden vandaag de opdracht om meerdere gezonde Acaciabomen aan de Vijverhofstraat in de Agniesebuurt te kappen. Buurtbewoners zijn tegen de kap en hebben bij de gemeente aangedrongen op alternatieven, maar hier werd door geen gehoor aangegeven.

 

Meerdere buurtbewoners en leden van de groep Extinction Rebellion verzamelden zich bij de bomen om te demonstreren tegen de kap. Hun woorden bekrachtigd met spandoeken waarop teksten te lezen waren als “Tree lives matter”, “We zijn allemaal deel van het ecologisch geheel” en “Als zij gaan, gaan wij ook”. Bewoner Toury van de Teilingerstraat ging nog een stapje verder en klom in een van de bomen. Hier zat hij enkele uren op een tak op zo’n 5 meter hoogte. Hierbij speelde hij de gehele tijd op zijn fluit.

 

Toury bleef zitten, ook nadat hij gesommeerd werd om naar beneden te komen. Onder aanmoediging van de aanwezige buurtbewoners en demonstranten klom hij vervolgens de top van de boom in op zo’n 14 meter hoogte, waar hij demonstratief besloot een boekje te lezen. Dit was voor de politie het moment om ook de brandweer in te schakelen. Zij kwamen ter plaatse met een autoladder en reddingskussen. Uiteindelijk moest het arrestatieteam van de politie er aan te pas komen om Toury uit de boom te krijgen. Dit ging gepaard met enig geweld van het AT en een hoop geschreeuw van Toury. Ook enkele takken van de boom moesten het ontgelden bij deze actie. Actievoerders scandeerden hierbij “Boommoordenaars” naar de diverse aanwezige hulpdiensten.

 

Vanwege de lange zit in de boom werd Toury door het ambulancepersoneel nagekeken. Hij wilde niet mee naar het ziekenhuis voor medische hulp en werd ter plaatse aangehouden door de politie en overgebracht naar het politiebureau. Tijdens de demonstratie werd nog zeker een andere demonstrant aangehouden. De bomen zijn uiteindelijk, na wat vertraging, allemaal gekapt.