12 jaar cel en TBS voor doodsteken 73-jarige buurman

De 52-jarige Angèle S. die op 4 maart 2020 haar 73-jarige buurman doodstak aan de Cliostraat in Rotterdam-Hillegersberg is vandaag door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar en tbs met dwangverpleging. Eerder eiste de Officier van Justitie een gevangenisstraf van 8 jaar.

 

De rechtbank oordeelde dat moord bewezen is en dat er met voorbedachte raad gehandeld is. Angèle S. heeft die bewuste middag contact gehad met haar GGZ-behandelaar en de meldkamer van de politie. In dit contact gaf zij meermaals aan dat ze boos was op het slachtoffer en hem in zijn nek wilde steken. Na haar daad belde Angèle S. wederom met de meldkamer van de politie en gaf daarbij aan net iemand te hebben neergestoken in zijn huis en het mes op de galerij te hebben achtergelaten.

 

Het slachtoffer deed die bewuste middag de deur open voor zijn buurvrouw en werd direct door Angèle S. in zijn schouder gestoken, hij was volkomen weerloos. Wat de aanleiding voor haar handelen geweest is heeft zij niet duidelijk kunnen maken. Op het moment van de steekpartij was Angèle S. onder invloed van alcohol en antidepressiva, maar uit de gesprekken met de meldkamer die middag bleek niet dat zij de gevolgen van haar handelen niet overzag.

 

Het risico op een nieuw soortgelijk delict wordt hoog ingeschat, eerdere behandelingen hebben niet het gewenste resultaat gehad. Gezien de ernst van de bij Angèle S. vastgestelde stoornissen acht de rechtbank het noodzakelijk om tbs met dwangverpleging op te leggen, naast de 12 jaar gevangenisstraf (met aftrek van voorarrest).